Fons Rademakers

Rademakers was de zoon van de gemeente secretaris van Roozendaal. Hij begon zijn loopbaan als acteur en toneelregisseur. In 1955 wist hij voor zichzelf, via de contacten van zijn vader een staatsbeurs voor een filmstage te regelen (de film-academie bestond nog niet). Met de kennis die hij zodoende opdeed bij, onder andere, Vittorio De Sica in Rome (en wat later in Parijs bij Jean Renoir en Joris Ivens) wilde hij in Nederland een speelfilmindustrie opgang brengen.

Rademakers had meer op met de Bourgondische mentaliteit van de Belgen, van de Fransen en van de Italianen dan met de protestantse ernst van boven de grote rivieren. Stijl vond hij wel belangrijk, maar dan altijd in dienst van het verhaal. Bij Rademakers stond steeds het drama voorop en zijn films waren altijd gericht op het grote publiek. Behalve als regisseur was hij ook actief als speler en als filmproducent.

Fons Rademakers eerste film was, in 1958, het Dorp aan de rivier aan de rivier. Dit was meteen ook de eerste Nederlandse speelfilm die voor een Oscar werd genomineerd. Hij ontwikkelde een voorkeur voor het verfilmen van bekende Nederlandse boeken. In 1963 maakte hij een film onder de titel Als twee druppels water van het boek De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans. In 1971 zorgde Rademakers voor nogal wat opzien in het conservatieve Nederlandstalige deel van België (Vlaanderen) – met zijn „gewaagde” verfilming van de roman (de Teloorgang van de Waterhoek) van Stijn Streuvels. Deze film kreeg als titel Mira, naar de hoofdpersoon die gespeeld werd door de debutante Willeke van Ammelrooy.

Een paar jaar later verfilmde hij de Max Havelaar (1976), het klassieke boek van Mul-tatuli over Nederlands Indië. In 1987 kreeg hij een Oscar in de categorie Beste buiten-landse film voor de film De aanslag naar de gelijknamige roman van Harry Mulisch. In 1998 werd de Bert Haanstra Oeuvreprijs aan hem uitgereikt.

Opnames voor de speelfilm „De Anslag” / afb. Fotoburo de boer, Wikipedia

Naast zijn eigen films produceerde hij enkele films van zijn echtgenote Lili Rademakers-Veenman (met wie hij sinds 1955 was gehuwd) en een film van Ate de Jong.
Zelf speelde hij in films van anderen, onder meer in: De vijanden (1968), Vrijdag (1981) van Hugo ClausKeetje Tippel (1975) van Paul VerhoevenMysteries (1978) van Paul de Lussanet.

Rademakers was tijdens de Tweede Wereldoorlog enige tijd (1941 – 1943) getrouwd met Josephine van Gasteren. Daarna, in 1959, trouwde hij met Lili Veenman. Aan het einde van zijn leven woonde hij eerst in Rome en later in het Franse Thoiry. Hij is, op 86-jarige leeftijd, overleden in een ziekenhuis in Genève aan een longemfyseem.

 Filmografie

1958 Dorp aan de rivier,                       1u28 min.  z/w   Nederlands.
1960 Makkers staakt uw wild geraas,   1u38 min.  z/w   geluid.
1961 Het mes,                                      1u25 min.  z/w   geluid.
1963 Als twee druppels water,             2u01 min.

1966 De dans van de reiger,               1u32,
1971 Mira,                                           1u32 min. kleur,  Nederlands.
1973 Niet voor de poezen,                  1u34 min. kleur,  Engels.
1976 Max Havelaar,                            2u41 min. kleur,  Engels.

1979 Mijn vriend,                                 2u06,
1986 De Aanslag,                                2u21 min. kleur, Nederlands.
1989 The Rose garden.                      1u48, kleur, geluid, sub. NL

Voor een volledig overzicht zie Fons Rademakers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *